versenybeszámoló

Fehér szalag 2023

2023. július 1.

Fehér Szalag Vitorlásverseny

FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJ - 26. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY
Az RSM csapata nyerte meg szombaton a Fehérszalag-GeneralCom Nagydíj klasszikus balatoni vitorlásversenyt, amely az év fő sportági eseménye, a csütörtök 9 órakor rajtoló 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó erőpróbája volt.
 

Az index.hu beszámolója a Fehérszalagról:

 
A szombati napon felhős égbolt, erősen szűrt napsugarak és 3-3,5 csomós gyenge szél várt a mezőnyre a balatonfüredi rajtnál. Persze, a katamaránoknak ez is elég a „repülésre”, már amennyiben a legénység képes a reptetésre... Miután a hajókon felkészült vitorlázók dolgoztak, ebben hiba nem volt: a rajt után a favoritnak várt, de technikai okokból csak versenyen kívül induló Raiffeisen Fifty-Fifty (kormányos: Józsa Márton), a Kékszalag címvédője, valamint az RSM (k.: Vándor Róbert) és a Prospex-Delta (k: Kaiser Kristóf) lőtt ki, majd húzott el rövid idő alatt riválisaitól.
 
Mellettük, mögöttük gyorsan változott a helyzet, attól függően, ki hogyan kapta el az északnyugatról befújó szelet.
 
Bő tíz perc elteltével pedig már azért volt nehéz megállapítani a pozíciókat és a hajók egymástól való távolságát, mert 500-600 méteres szélességre szétszóródott a mezőny.
 
Idővel azért csatornába rendeződtek a hajók, és akkor egyértelműen kirajzolódott, hogy az RSM áll a sor élén, mögötte a Prospex-Delta érkezett, amely két katamarán magabiztos előnyre tett szert.
 
Kettejük csatájába rövid időre, úgy nézett ki, hogy becsatlakozik a Process Solutions (k.: Litkey Farkas), de miután utóbbi a balatonkenesei jelet megcélozva a déli part felé vette az irányt, ismét nehéz volt megállapítani a pozíciókat.
 
Legfőképpen azért, mert az RSM ezzel szem__é_1        0q_ték az első jelet. A Prospex-Delta jött másodiknak, mintegy 250-300 méterrel a Process Solutions előtt. A többiek lemaradtak ugyan, de negyedikként a Raiffeisen Fifty-Fifty azért tempósan lopakodott.
 
A második, siófoki jelig valamelyest csökkent az RSM előnye, de nem számottevően, a Prospex-Delta mögött viszont már jócskán elmaradtak a többiek. Miután a két hajó nem hibázott a folytatásban sem, a harmadik, tihanyi jelnél sem változott elöl a sorrend, miként a balatonfüredi befutónál sem. A Fifty-Fifty ugyan harmadikként haladt át a célvonalon, de versenyen kívüliként az eredményét nem vették figyelembe, így a dobogós helyezést a Process Solutions csípte meg végül.
 
Az RSM 12:12:01-kor elsőként haladt át a füredi célvonalon. Másodikként pedig a Prospex-Delta, utána pedig a Process Solutions.
 

Eredmények a szövetség eredményközlő oldala alapján:

  • 1. RSM (k.: Vándor Róbert) 2:42:01 óra
  • 2. Prospex-Delta (k: Kaiser Kristóf) 2:46:19
  • 3. Process Solutions (k.: Litkey Farkas) 3:00:35
Megosztás
Fotók
Török Brigi – BrigiPix Media